Gastronomie v Národním zemědělském muzeu

Gastronomie v Národním zemědělském muzeu

Termín: 1.1.2023 od 09:00 31.12.2029 do 17:00
Vstupné:

100–200 Kč

1led - 31pro celý den

Žánr: prohlídkavzdělávacípro děti


Zavedeme vás do kuchyně našich babiček a prababiček, navnadíme vás na pochoutky z dob dávných i současných. Prozradíme vám, které potraviny jsme jako Češi (ne)dali světu nebo jaká je etiketa stolování. To vše v rámci expozice Gastronomie v Národním zemědělském muzeu.

Dětská gastronomie – Tuhle část expozice si užijí především naši nejmenší návštěvníci, pro které máme připraveny hry na nakupování, vaření i zacházení s potravinami. Vyzkouší si vnímat potraviny nejen zrakem, ale i čichem či podle zvuku, prozkoumají cesty potravin a dozví se, proč je dobré při nákupu přemýšlet, odkud je jídlo, které kupujeme. Malé kuchaře a kuchařky určitě zabaví válení těsta, vykrajování vánočního cukroví nebo virtuální smažení bramboráků. 

Gastrostudio – Vitríny chrání v muzeích předměty, v Národním zemědělském muzeu chrání speciální vitrína know-how. Je umístěna ve výstavním sále a za ní je profesionálně vybavené gastrostudio sloužící mimo jiné jako tréninkové zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Návštěvníci mohou pozorovat mistry ve svém oboru při práci a mají také možnost účastnit se kurzů vaření, které v gastrostudiu NZM organizuje ve spolupráci s kulinářským institutem Marie Sandtnerové pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů.

Obaly a jejich funkce v každodenním životě – Vzdělávací koutek věnující se obalům a jejich důležitosti pro udržitelnost instalovala ve spolupráci s naším muzeem společnost EKO-KOM v expozici Gastronomie přímo v kuchyňské lince. Otevíráním skříněk a šuplíků se seznámíte s celou škálou variant balení především potravin, objevíte způsoby jejich konzervace a správného skladování potravin, které zajistí prodloužení trvanlivosti potravin, a tím předcházejí vzniku potravinového odpadu. Seznamuje také s tříděním a recyklací.

Podobné akce